Хората изискватХората имат изисквания, освен по-голямата заплата, искат и по два

...
Хората изискватХората имат изисквания, освен по-голямата заплата, искат и по два
Коментари Харесай

Сезонът на морето: Наши бизнесмени търсят будали да им работят по много и за малко пари без почивен ден


Хората изискват

" Хората имат условия, с изключение на по-голямата заплата, искат и по два почивни дни, което е невероятно да бъде обезпечено, тъй като ден година храни. Освен това младите не търсят работа и се постанова, ако въобще се намерят, да бъдат наети по-възрастни. Заради обезпечаването на почивни дни би трябвало да назнача още един човек, което хем ми идва по-скъпо, хем няма да мога да го намеря “, споделя притежател на магазин.

100 лв. оборот

" Отворих заведението си и все още оборотът ми е приблизително по 100 лева, и то от кафета. Отварям в 7,30 ч. и затварям в 23.30 ч. Само един човек съм назначил, другият съм аз. Миналото лято отново по този начин действах - аз и още един човек. Чакаме руснаците, нека да дойдат. Те са най-хубавите туристи. Надявам се през юли и август да имаме към този момент работа и хората да изберат нашето море “, разяснява обстановката с летния сезон притежател на заведение в Слънчев бряг.

" Хората не са глупави към този момент. Работили са в чужбина или си разменят информация. Там за час вземаш по 8-10 евро, а тук в магазин лятото блъскаш по 13 часа без почивен ден за 800 - 1000 лева Който желае - да им работи на нашите пишман предприемачи, които експлоатират хората за без пари “, споделя жена от Родопите, която изрично отхвърля да работи по нашите курорти.    

Действително ситуацията със заплатите по морето не е розово

Камериерки работят по 8-10 часа за минимална заплата. Иначе приблизително взимат по 1000 лева В заведение един служащ е сервитьор, барман и готвач за 1000-1100 лева, без в тази сума да влиза бакшишът. Родопчани, работили по морето, разясняват, че и този сезон заплатите ще са по-малки за сметка на часовете работа. Хора, които се трудят от години при едни и същи работодатели, означават, че и това лято личният състав е фрапантно понижен. Ако в магазин са работили по двама души и са се сменяли, сега работи един човек за повече часове и по-малка заплата.

Почивен ден няма 

" В заведение в Поморие работя от години. Преди бяхме трима – готвачка, сервитьорка и барманка. Бяхме и на смени. Тази години единствено аз ще извършвам трите длъжности, като интензивно работи с мен и притежателят. Компенсира промените, като дава почивки по три часа следобяд. Почивен ден няма. Заплата за месец е 800 лева Собственикът споделя, че ми остава и бакшиш, с което загатва, че доста вземам. Бакшишът е сред 10 и 20 лева дневно, в действителност е добре. Нямах различен избор, безработна съм и това беше късмет за мен “, разяснява гурбетчийка по морето.

Собствениците обезпечават безвъзмездна квартира и храна, което си е бонус за работещите, споделят родопчани  по Черноморието. На всички е ясно оправданието на притежателите на заведения и хотели за ниските заплати – пандемията с ковид.  

А другояче по морето, най-малко на този стадий, изобщо няма чувство за ковид. Много рядко някой се движи с маска или пък влиза в магазин с защитно средство. Никой не приказва и за идните избори. Единствената тематика е ще дойдат ли съветски туристи и български, какъв сезон се обрисува и от кое място да се откри личен състав за доста работа и малко пари. Някои даже гледат към небето с вяра да дойдат самолети, които да докарат руснаци.

Типично по български си мечтаят да е като предишното лято, което подсещаше ситуацията по морето преди 10 ноември 1989 година Хотелите и заведенията пращяха безусловно от хора. Оказа, че и българинът е по-добър клиент и екскурзиант от нискобюджетни туристи от някои страни, които пълниха преди пандемията родните ни курорти.

Миналото лято българинът избави сезона, в този момент следва да забележим кой ще го избавя, написа " 24Родопи ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР